Termenii criptografici

Altcoin

Prescurtare pentru „monedă alternativă”. Un termen folosit pentru a desemna orice criptomonedă, alta decât bitcoin.

Airdrop

Distribuirea de token-uri cripto gratuite pentru a promova un nou proiect sau a încuraja adoptarea comunității.

Adresă

Distribuirea de token-uri cripto gratuite pentru a promova un nou proiect sau a încuraja adoptarea comunității.

Bitcoin

Prima și cea mai mare criptomonedă din lume după capitalizarea bursieră. Lansat în 2009 de un creator pseudonim cunoscut sub numele de „Satoshi Nakamoto”.

Blockchain

Un tip de tehnologie imuabilă, distribuită, utilizată pentru înregistrarea datelor.

Bear market

perioadă prelungită de scădere a prețurilor.

Bull market

perioadă prelungită de creștere a prețurilor.

Central Bank Digital Currency (CBDC)

O versiune digitală a unei monede fiduciare emise de guvern care este administrată de o bancă centrală.

Criptografie

Studiul și practica științifică de codificare și decodificare a datelor.

dapps

Prescurtare pentru „aplicații descentralizate”. Aplicații autonome care operează pe rețele distribuite contracte inteligente, programe care execută automat (să zicem, o tranzacție) atunci când sunt îndeplinite anumite condiții.

DeFi

Prescurtare pentru „finanțare descentralizată”, un termen colectiv pentru toate aplicațiile bazate pe finanțe create pe blockchain-uri publice.

Moneda digitala

Un termen pentru orice bani care există doar în formă digitală și sunt trimiși electronic prin internet.

Ethereum

Blockchain-ul care susține a doua cea mai mare criptomonedă din lume după capitalizarea bursieră. Rețeaua se numește Ethereum, iar moneda actuală se numește eter. Rețeaua Ethereum încorporează direct contracte inteligente și oferă baza pentru multe alte monede și proiecte digitale, inclusiv aplicații descentralizate (dapps), jetoane nefungibile (NFT) și finanțare descentralizată (DeFi).

Fiat

Un termen pentru orice monedă emisă de guvern, cum ar fi dolarul american sau yuanul chinezesc.

FOMO

Prescurtarea pentru „frica de a rata”. Un acronim popular folosit pentru a descrie anxietatea din cauza pierderii unei posibile oportunitati.

FUD

Prescurtare de la „frică, incertitudine, îndoială”. Folosit în mod obișnuit în spațiul cripto ca o etichetă pentru răspândirea de știri sau informații negative.

Gas

Etherul care trebuie cheltuit ca taxă pentru a executa o tranzacție sau un contract în rețeaua Ethereum.

Halving

O reducere de 50% a recompenselor blocurilor de minerit pentru o anumită criptomonedă. Pentru bitcoin, acestea sunt programate să aibă loc la fiecare patru ani.

HOLD

Argou comun folosit pentru a promova sau a descrie ideea de a nu vinde niciodată cripto.

Inflatie

Un termen economic pentru momentul în care prețurile bunurilor și serviciilor cresc, determinând scăderea puterii de cumpărare a unei monede fiduciare.

Lichiditate

Un termen pentru a descrie cât de ușor poate fi cumpărat sau vândut un activ la orice preț, volum și timp dat.

Capitalizarea pieței

Un termen folosit pentru a descrie valoarea totală a unui proiect, companie sau altă entitate. Pentru cripto, capitalizarea pieței este calculată luând prețul curent al jetonului unui proiect și înmulțindu-l cu oferta totală în circulație.

Minerit

Procesul de utilizare a echipamentelor informatice pentru a verifica și adăuga date noi într-un registru blockchain, precum și pentru a adăuga monede noi în circulație.

NFT-uri

Prescurtare pentru „jetoane nefungibile”. NFT-urile sunt jetoane digitale folosite pentru a dovedi deținerea unor elemente tangibile și intangibile unice.

Private Key

Un cod care dovedește că o persoană este proprietarul unui portofel cripto și îi permite persoanei să acceseze fondurile din interior.

Public Key

Un cod folosit pentru a crea o adresă astfel încât un portofel cripto poate primi tranzacții.

Public ledger

O înregistrare digitală transparentă, distribuită a tranzacțiilor, care poate fi descărcată de oricine din întreaga lume.

Sharding

Se referă la împărțirea unui blockchain în mai multe lanțuri identice numite „cioburi”. Aceste fragmente execută fiecare tranzacții și contracte inteligente în paralel, făcând o rețea mai eficientă și mai scalabilă.

Contract inteligent

Un tip special de program de calculator care execută automat o tranzacție ori de câte ori este primită o intrare predeterminată.

Stablecoin

Un tip de activ digital care menține o valoare stabilă legându-l de un alt activ, cum ar fi aurul sau dolarul american.

Token

Un subset de criptomonede. Tokenurile sunt unități de valoare emise de platforme construite pe baza blockchain-urilor existente.

Volatilitate

Un cuvânt folosit pentru a descrie cât de mult se abate prețul unui jeton criptografic de la media într-o anumită perioadă.

Wallet

Hardware sau software care stochează perechea de chei private și publice a unui utilizator și interfață cu o rețea blockchain.

Whale

Un termen folosit pentru a descrie investitorii care dețin cantități mari de anumite criptomonede.

Bitcoin Maximalist

Bitcoin Maximalist se referă la o persoană care crede că Bitcoin este singura criptomonedă cu valoare.

BTFD

BTFD este un acronim pentru „Buy The F**king Dip”. Acesta este folosit atunci când un comerciant le spune altora să ridice o monedă digitală care a scăzut în valoare.

Pump and Dump

Pump and Dump este o formă de manipulare a prețurilor în care prețul unui cripto este sporit pe baza unor recomandări false (pump) înainte ca activele să fie vândute la un preț mai mare (dump).

To the Moon

Dacă cineva spune To the Moon sau postează un emoji-rachetă, înseamnă că el crede că prețul unei criptomonede va avea o creștere uriașă. 

BTFD

BTFD este un acronim pentru „Buy The F**king Dip”. Acesta este folosit atunci când un comerciant le spune altora să ridice o monedă digitală care a scăzut în valoare.