Cota Bitcoin din capitalul total al pieței criptografice este cea mai scăzută din ultimii ani, cu 37,28%.

  • Dominanța pe piața Bitcoin continuă să scadă pe măsură ce investitorii caută alte cripto-uri.
  • În prezent, este de 37,28% – cel mai scăzut din 2018.

Dominanța pe piața Bitcoin a continuat să scadă – și este în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Conform datelor CoinGecko, astăzi este de 37,28%. 

Ultima dată când a fost atât de scăzut a fost în 2018, în timpul pieței ursului. A scăzut și la 33% în acel an. 

Dominanța pieței se referă la cota unei criptomonede din capitalul total al pieței criptomonedei. Întreaga capitalizare a pieței cripto se ridică acum la 2,3 trilioane de dolari. Valoarea de piață a Bitcoin în acest moment este de 871 de miliarde de dolari – destul de puțin față de noiembrie trecut, când era de 1,27 trilioane de dolari. 

Motivul scăderii mari este simplu: investitorii se uită la piața mai largă și investesc în altcoins, adică alte criptomonede decât Bitcoin. Comerciantul și analistul de criptomonede Alex Krüger a declarat pentru Decrypt că „există o cerere mică pentru Bitcoin” de la investitorii de retail în acest moment.

Investitorii de retail, spune el, nu sunt interesați de Bitcoin, deoarece nu este genul de investiție din care se vor „îmbogăți” noii veniți pe piața cripto. Cumpărătorii instituționali, cum ar fi MicroStrategy, Tesla sau Square, pe de altă parte, pot beneficia în continuare de achiziții mari de Bitcoin ca acoperire împotriva inflației dolarului american.

Altcoins, totuși, tind să fie investiții mai atractive pentru cei care caută câștiguri mari și rapide. De exemplu, așa-numita monedă meme Safemoon, pe care unii critici au denunțat-o ca fiind o schemă Ponzi, a crescut acum cu 68,3% în ultima săptămână.

De fapt, cea mai performantă criptomonedă în 2021 a fost departe de Bitcoin. Mai degrabă, investitorii s-au uitat la monede meme, cripto-uri bazate pe glume și cultură pe internet și au explodat în valoare. Clona Dogecoin, Shiba Inu, de exemplu, a crescut cu 42.349.900% din ianuarie până în decembrie. Valoarea în creștere a unor astfel de monede ar putea ajuta la explicarea cotei de piață diluate a Bitcoin.

De asemenea, creșterea piețelor financiare descentralizate (DeFi) și NFT, care nu există cu adevărat pe Bitcoin, au contribuit, de asemenea, la creșterea criptomonedelor concurente. DeFi se referă la proiecte care doresc să automatizeze servicii asemănătoare băncilor, iar NFT-urile – care au devenit extrem de populare printre colecționarii celebrități – fac mai ușor să cumpere și să vândă artă și muzică prin intermediul rețelelor blockchain.

Atât DeFi, cât și NFT-urile rulează în mare parte pe Ethereum. ETH, a doua cea mai mare criptomonedă după capitalizarea pieței, are acum o dominație pe piață de 19,27%. Dominanța sa a crescut încet începând cu trimestrul IV al anului 2019, pe măsură ce investitorii devin mai interesați de DeFi și NFT.

Creșterea acestor piețe ajută și la explicarea ascensiunii Solana, un blockchain care își propune să concureze cu Ethereum. Prețul criptomonedei SOL native de la Solana a crescut cu peste 11.000% în ultimul an și a devenit al cincilea activ digital ca mărime după capitalizarea pieței.

Atât Bitcoin, cât și Ethereum, totuși, au avut începuturi lente în 2022 în ceea ce privește prețul – cele mai mari două active digitale au scăzut cu 33,7% și, respectiv, 23,6%, față de maximele lor istorice de anul trecut.

Share.

Leave A Reply