Ce este Proof of Work (PoW). Descrie un sistem care necesită un efort nu nesemnificativ. Fezabil, pentru a descuraja utilizările frivole sau rău intenționate ale puterii de calcul. Cum ar fi trimiterea de e-mailuri spam sau lansarea de atacuri de tip denial of service. Conceptul a fost ulterior adaptat pentru securizarea banilor digitali de către Hal Finney în 2004. Prin ideea de „dovadă reutilizabilă a muncii” folosind algoritmul de hashing SHA-256.

Ce este proof of Work (PoW)?. După introducerea sa în 2009, Bitcoin a devenit prima aplicație adoptată pe scară largă a ideii PoW a lui Finney (Finney a fost și destinatarul primei tranzacții cu bitcoin). Dovada muncii formează și baza multor alte criptomonede , permițând un consens sigur și descentralizat.

  • Proof of Work (PoW) este un mecanism de consens descentralizat care cere membrilor unei rețele să depună eforturi pentru a rezolva un puzzle matematic arbitrar pentru a împiedica pe cineva să joace sistemul.
  • Proof of Work este utilizată pe scară largă în minerit de criptomonede, pentru validarea tranzacțiilor și extragerea de noi token-uri.
  • Datorită dovezilor de lucru, tranzacțiile Bitcoin și alte criptomonede pot fi procesate peer-to-peer într-un mod sigur, fără a fi nevoie de o terță parte de încredere.
  • PoW la scară necesită cantități uriașe de energie, care crește doar pe măsură ce mai mulți mineri se alătură rețelei.
  • Proof of Stake (POS) a fost unul dintre câteva mecanisme noi de consens create ca alternativă la dovada muncii.

Înțelegerea Proof of Work

Ce este proof of Work (PoW)?. Această explicație se va concentra pe dovezile de lucru, deoarece funcționează în rețeaua bitcoin . Bitcoin este o monedă digitală care este susținută de un fel de registru distribuit cunoscut sub numele de „ blockchain ”. Acest registru conține o înregistrare a tuturor tranzacțiilor cu bitcoin, aranjate în „blocuri” secvențiale, astfel încât niciun utilizator nu are voie să-și cheltuiască de două ori niciunul dintre bunurile sale. Pentru a preveni manipularea, registrul este public sau „distribuit”; o versiune modificată ar fi rapid respinsă de alți utilizatori.

Modul în care utilizatorii detectează manipularea în practică este prin hashuri, șiruri lungi de numere care servesc drept dovadă a muncii. Puneți un anumit set de date printr-o funcție hash (bitcoin folosește SHA-256) și va genera întotdeauna un singur hash. Din cauza „efectului de avalanșă”, totuși, chiar și o mică modificare a oricărei părți a datelor originale va avea ca rezultat un hash total de nerecunoscut. Indiferent de dimensiunea setului de date original, hash-ul generat de o anumită funcție va avea aceeași lungime. Hash-ul este o funcție unidirecțională. Nu poate fi folosită pentru a obține datele originale. Doar pentru a verifica dacă datele care au generat hash-ul se potrivesc cu datele originale.

Generarea oricărui hash pentru un set de tranzacții cu bitcoin ar fi banală pentru un computer modern. Așa că pentru a transforma procesul în „muncă”, rețeaua bitcoin stabilește un anumit nivel de „dificultate”. Această setare este ajustată astfel încât un nou bloc să fie „ minat ” . Adăugat la blockchain prin generarea unui hash valid – aproximativ la fiecare 10 minute. Setarea dificultății se realizează prin stabilirea unei „ținte” pentru hash. Cu cât ținta este mai mică, cu atât setul de hashuri valide este mai mic și cu atât este mai greu să generați unul. În practică, aceasta înseamnă un hash care începe cu un șir foarte lung de zerouri.

Dovada de lucru a fost creată inițial ca o soluție propusă la problema tot mai mare a e-mailurilor spam.

Consideratii speciale

Deoarece un anumit set de date poate genera doar un hash, cum se asigură minerii că generează un hash sub țintă? Ele modifică intrarea prin adăugarea unui număr întreg, numit nonce („număr folosit o dată”). Odată ce este găsit un hash valid, acesta este difuzat în rețea, iar blocul este adăugat în blockchain.

Mineritul este un proces competitiv, dar este mai mult o loterie decât o cursă. În medie, cineva va genera o dovadă acceptabilă a muncii la fiecare zece minute. Minerii se reunesc pentru a-și crește șansele de a extrage blocuri. Ceea ce generează taxe de tranzacție și, pentru o perioadă limitată, o recompensă a bitcoinilor nou-creați.

PoW face extrem de dificilă modificarea oricărui aspect al blockchain-ului. O astfel de modificare ar necesita reminerea tuturor blocurilor ulterioare. De asemenea, este dificil pentru un utilizator sau un grup de utilizatori să monopolizeze puterea de calcul a rețelei. Mașinile și puterea necesare pentru a finaliza funcțiile hash sunt costisitoare.

Dacă o parte a unei rețele miniere începe să accepte o dovadă alternativă de lucru, aceasta este cunoscută sub numele de hard furk .

Exemplu de Proof of Work

Dovada muncii necesită ca un computer să se angajeze aleatoriu în funcții de hashing până când ajunge la o ieșire cu cantitatea minimă corectă de zerouri de început. De exemplu, hash-ul pentru blocul #660000, extras pe 4 decembrie 2020 este 00000000000000000008eddcaf078f12c69a439dde30dbb5aac3d9d94e9c18f6. Recompensa de bloc pentru acel hash de succes a fost de 6,25 BTC.

Blocul respectiv va conține întotdeauna 745 de tranzacții care implică puțin peste 1.666 de bitcoini, precum și antetul blocului anterior. Dacă cineva ar încerca să modifice suma unei tranzacții chiar și cu 0,000001 bitcoin, hashul rezultat ar fi de nerecunoscut, iar rețeaua ar respinge tentativa de fraudă.

Întrebări frecvente privind Proof of Work

Ce înseamnă Proof of Work?

PoW cere ca nodurile dintr-o rețea să ofere dovezi că au cheltuit puterea de calcul (adică munca). Pentru a obține un consens într-o manieră descentralizată și pentru a preveni depășirea rețelei de către actori răi.

Cum validează Proof of Work o tranzacție criptografică?

Lucrarea în sine este arbitrară. Pentru Bitcoin, implică iterații ale algoritmilor de hashing SHA-256. „Câștigătorul” unei runde de hashing, totuși, cumulează și înregistrează tranzacțiile din mempool în blocul următor. Deoarece „câștigătorul” este ales aleatoriu, proporțional cu munca depusă, îi stimulează pe toți cei din rețea să acționeze cinstit și să înregistreze doar tranzacțiile adevărate.

De ce criptomonedele au nevoie de Proof of Work ?

Deoarece sunt descentralizate și peer-to-peer prin design. Blockchain-urile, cum ar fi rețelele de criptomonede, necesită o modalitate de a obține atât consens, cât și securitate. Dovada muncii este o astfel de metodă care necesită prea mult resurse pentru a încerca să depășească rețeaua. Există, de asemenea, și alte mecanisme de probă care necesită mai puține resurse, dar care au alte dezavantaje sau defecte, cum ar fi proof of stake (PoS) și proof of burn . Fără un mecanism de probă, rețeaua și datele stocate în ea ar fi vulnerabile la atac sau furt.

Bitcoin folosește Proof of Work?

Da. Utilizează un algoritm PoW bazat pe funcția de hashing SHA-256 pentru a valida și confirma tranzacțiile. Precum și pentru a emite noi bitcoini în circulație.

Cum diferă Proof of Stake (PoS) de PoW?

PoS este un mecanism de consens care atribuie aleatoriu nodul care va mina sau va valida tranzacțiile blocate în funcție de câte monede deține acel nod. Cu cât se păstrează mai multe jetoane într-un portofel, cu atât i se acordă efectiv mai multă putere de exploatare. În timp ce PoS necesită mult mai puține resurse, are câteva alte defecte. Inclusiv o șansă mai mare de atac de 51% în altcoins mai mici și stimulente pentru a acumula jetoane și a nu le folosi.

Share.

Leave A Reply