SOS a crescut cu peste 1.000% de la lansarea surpriză în Ajunul Crăciunului.

  • SOS este un airdrop de la OpenDAO, distribuit persoanelor care au cheltuit bani pe tranzacții OpenSea. Tokenul a crescut cu peste 1.000% în doar două zile.
  • Proiectul nu este afiliat cu OpenSea, dar aproape 200.000 de portofele au revendicat jetoane SOS, iar contractul are o capitalizare de piață de peste 200 de milioane de dolari.

În Ajunul Crăciunului, oricine a cheltuit vreodată bani pe OpenSea putea revendica un token Ethereum gratuit numit SOS, iar suma de SOS pe care o vor primi era determinată de câți bani cheltuiseră pe NFT-uri pe OpenSea.

Până duminică, aproximativ 240.000 de persoane revendicaseră jetonul, iar valoarea acestuia a crescut vertiginos cu peste 1.000%.

Tokenurile nu au fost oferite de populara piață NFT în sine, ci de OpenDAO, o organizație autonomă descentralizată independentă care se angajează să folosească unele dintre tokenurile pe care și le-a alocat pentru a compensa utilizatorii OpenSea pentru escrocherii și pentru a sprijini industria NFT în plină dezvoltare.

Deși spațiul cripto este saturat cu airdrops și jetoane meme, SOS a explodat. În ziua de Crăciun, a fost cel mai mare câștig pe CoinMarketCap, prețul său crescând foarte repede.

Până la Boxing Day, jetonul a crescut la o capitalizare de piață de 321 de milioane de dolari. Discordul său are aproximativ 50.000 de membri și 100.000 de persoane urmăresc OpenDAO pe Twitter. Capitalizarea de piață a SOS nu a fost o linie verde verticală: tokenul a scăzut de atunci la o capitalizare de piață de 266 de milioane de dolari, la momentul scrierii acestui articol, o scădere cu 17% față de maximul său istoric.

Cum se obtine SOS 

Numărul de jetoane SOS pe care le puteți revendica depinde de cât de mult ați folosit OpenSea, cea mai populară piață pentru jetoane nefungibile. Cu cât ai tranzacționat mai mult pe platformă, cu atât mai multe jetoane SOS poți revendica.

Pentru a revendica SOS, accesați site – ul OpenDAO , conectați-vă portofelul cu criptomonede și apăsați „Inițiază revendicarea”. OpenDAO acceptă MetaMask, Coinbase Wallet și WalletConnect.

Site-ul vă va estima apoi recompensa calculând cât DAI, ETH sau USDC ați cheltuit pe OpenSea. Această cifră va fi adăugată de un multiplicator, iar subtotalul va fi multiplicat încă o dată cu numărul de tranzacții pe care le-ați procesat pe OpenSea.

OpenDAO calculează câte jetoane SOS să îți ofere pe baza tranzacțiilor tale înainte de 23 decembrie. Orice tranzacții OpenSea procesate după această dată nu vor fi luate în considerare. 

Va trebui să plătiți o taxă de gaz pe Ethereum pentru a vă revendica jetoanele; taxa, denominată în ETH, va depinde de cât de aglomerată este rețeaua Ethereum. Dar nu te grăbești să revendici: dacă ești eligibil pentru a revendica jetoane, vei avea până la 30 iunie 2022 pentru a face acest lucru. Jetoanele nerevendicate vor fi trimise la trezoreria DAO după acea dată.

Odată revendicate, jetoanele vor fi trimise la adresa dvs. Ethereum. Dacă v-ați conectat la OpenDAO cu MetaMask, puteți adăuga simbolul SOS în portofel apăsând butonul „Adăugați SOS” din partea laterală a paginii.

În câteva zile de la crearea sa, schimburile majore, cum ar fi OKEx, Huobi Global și Gate.io, au listat tokenul. Puteți să-l tranzacționați pe burse descentralizate, cum ar fi Uniswap, sau să deveniți un furnizor de lichidități pentru a câștiga o reducere a taxelor de tranzacție pe un protocol automat de creație de piață. 

Un dezvoltator pseudonim numit 9x9x9 a creat OpenDAO. Codificatorul, care construiește și un DAO numit 721DAO , spune că nu a fost plătit pentru crearea OpenDAO, dar nu a avut nevoie: conform Etherscan, contul ETH al 9x9x9 deține peste 800.000 USD de jetoane SOS, iar dezvoltatorul deține și 10 USD în valoare de milioane de jetoane XSUSHI Aave purtătoare de dobândă. 

Tokenomica lui SOS

Site-ul OpenDAO susține că vor exista un total de 100 de trilioane de jetoane SOS USD. Jumătate au fost desemnate către airdrop. Alte 20% vor fi emise ca stimulente de staking, iar alte 10% vor stimula furnizorii de lichiditate.

Două voturi propuse de creatorul pseudonim al proiectului, 9x9x9, au determinat modul în care protocolul va distribui aceste stimulente: stimulentele de miză vor fi distribuite pe parcursul unui an, iar deținătorii de jetoane au decis că va dura doi ani pentru a epuiza DAO de stimulente pentru furnizorii de lichiditate.

Ultimele 20% vor merge la protocolul OpenDAO. Protocolul OpenDAO va compensa victimele înșelătoriilor OpenSea, va sprijini comunitățile și artiștii NFT și va oferi bani dezvoltatorilor. Este probabil ca aceste decizii să fie luate prin Snapshot, același site de vot care a determinat recompensele pentru stakers și LP.

Nu există încă o foaie de parcurs pentru proiect. De ce? Unul dintre colaboratorii pseudonimi ai DAO, 9x9x9, a spus pe Discord: „Pentru că este un DAO, suntem în curs de înființare pentru DAO (obținerea de candidați pentru muti-sig), nu este o COMPANIE cu ROADMAP, deciziile sunt decise de toți. Deținătorii de $SOS.”

Deoparte, OpenDAO nu trebuie confundat cu un protocol de batere a monedelor stabile cu același nume, nici cu niciuna dintre escrocherii sau NFT care pretind că sunt asociate cu proiectul. 

Jetonul SOS este legitim?

Mulți au această întrebare, iar comunitatea Ethereum este ocupată să cerceteze codul. Unii, precum detectivul de contract inteligent „0xquit”, au găsit foarte puține probleme cu codul. El a postat pe Twitter că SOS este „sigur de revendicat și tranzacționat. Nu este nimic ieșit din comun îngropat în contract.”

Alții, cum ar fi „fabdarice”, au găsit „steaguri roșii” în cod. În primul rând, au descoperit că jumătate din toate jetoanele sunt deținute în trei conturi deținute extern, „Înseamnă că echipa poate în orice moment să ascundă întreaga lichiditate sau riscă ca un punct central de eșec să fie compromis”. 

Fabdarice a mai constatat că funcția de revendicare a contractului le permite dezvoltatorilor să „acorde orice sumă arbitrară de $ SOS oricăror portofele arbitrare prin simpla generare de „semnături valide”, fără ca nimeni să poată „diferenția revendicările valide de cele invalide”.

Dar 0xquit spune că preocupările lui Fabdarice sunt legate de viabilitatea jetonului, nu de securitatea acestuia. „Deși este adevărat că dezvoltatorii ar putea falsifica o semnătură pentru a bate SOS pentru ei înșiși, ei nu l-au putut folosi pentru, să zicem, să-ți fure SOS-ul sau orice altceva din portofel”, a spus 0xquit. „În ceea ce privește prinderile de numerar/tragerile de covor, acesta este mai mult un steag portocaliu în acest sens. Mi se pare puțin probabil ca aceștia să folosească (sau să aibă capacitatea de a) acea cale pentru a-și aloca monede. Există modalități mult mai ușoare de a vă acoperi propriul protocol, unul.”

Dacă dezvoltatorii ar fi falsificat semnături pentru a-și aloca mai multe monede, 0xquit spune că fie ar atinge oferta maximă, blocând oamenii să pretindă jetoane „deci să știm că au făcut-o” sau „în esență doar ar fi făcut un avans pe jetoane care fie returnat oricum la DAO.”

Creatorul proiectului, 9x9x9, a răspuns la ceea ce el a numit „contractul inteligent FUD” pe Discord: „[Singurul lucru pe care Dev îl poate/va face este să mute $SOS nerevendicat până pe 30/JUN la DAO. Cu abilitatea de a face mai sus, fudders vor ataca întotdeauna că acest lucru nu este perfect. Dar viața nu este perfectă, tot ce putem face este să fim mai buni decât noi înșine.”

Instantaneul proiectului a votat deja în favoarea blocării a 30% din jetoane pentru cel puțin un an, iar echipa este în proces de a găsi deținători de renume pentru portofelele sale multi-sig. Oricine poate aplica.

Acestea fiind spuse, cu doar două voturi trecute la momentul scrierii acestui articol, nu există nimic care să sugereze cu siguranță că OpenDAO își poate menține impulsul și poate construi un DAO pe deplin funcțional, care își va îndeplini obiectivele. 

OpenSea chiar avea nevoie de ajutor de la un DAO?

În multe privințe, popularitatea SOS este un răspuns la solicitările pentru ca OpenSea însuși să lanseze un token. Proiectele cripto populare precum Uniswap, Compound și Aave au distribuit token-uri de guvernare persoanelor care și-au folosit platforma, iar mulți comercianți sunt neliniștiți ca OpenSea să facă același lucru. 

OpenSea este o companie, nu un protocol și nu are niciun motiv să se descentralizeze în același mod în care o fac protocoalele precum Uniswap și Compound. Acestea fiind spuse, comunitatea OpenSea dorește în mod clar un token OpenSea: nou-numitul CFO al companiei, Brian Roberts, sa întâlnit cu reacții la începutul acestei luni, când a sugerat planurile pentru o IPO.

Vânzarea de acțiuni pe piața de valori ar distribui proprietatea asupra OpenSea mai degrabă acționarilor bogați decât membrilor comunității. OpenSea a spus de atunci că „intențiile sale au fost raportate greșit”.

DAO independente precum OpenDAO ar putea folosi mecanisme de guvernare pentru a realiza lucruri similare cu un simbol de guvernanță OpenSea, cum ar fi lăsarea comunității să determine ce proiecte ar trebui să finanțeze DAO sau cum ar trebui compensate victimele înșelătoriilor. 

Share.

Leave A Reply